Barrancos y Cuevas,  Excursiones,  Ruta de exploración

Volta al Port de Sóller fins Puig de Balitx i baixada per comellar de Cala Ferrera, por Nomisx

Impactos: 184

 

 

Al Port de Sóller, a la rotonda d’accés al túnel de Sa Mola, hi ha un indicador que marca la direcció de Sóller. El sender anomenat Camí de Sa Figuera s’endinsa en suau pujada en un bosc de pins i alzines seguint un tirany clarament marcat amb petits indicadors de fusta que ens guiaran fins una vall amb Sa Mola a la dreta i les terres de conreu i els olivars. Desprès d’unes quantes barreres, que deixem tal com les trobem, arribem a una pista on tombarem a la esquerra per seguir la pista passant a veïnat de Can Llampaies i una mica més endavant arribem a un encreuament agafant a la dreta seguint un tirany que transita per marjades d’oliveres. A la collada de es Matar agafarem un camí a la dreta guanyant metres cap al est, superant un botador i un parell de barreres. Al Coll d’en Marques girem al Camí de Cas Bernats. A pocs metres a la dreta un indicador marca Camí de Sa Figuera i ens fa sortir per agafar un camí rost fins arribar a Can Bonjesús al costat de les runes d’una cases. . Agafem cap a l’esquerra seguint un estret tirany que va guanyant alçada deixant a l’esquena la mar i superant alguns punts complicats amb l’ajut de cables metàl·lics per assegurar-se. Aviat desembocarem a un ample camí que transita en descens enmig d’olivars esplèndids i ben cuidats per al cap d’uns 10 minuts arribar a un altre encreuament de camins amb la indicació Camí Vell de Bàlitx a l’esquerra. Ascendim entre marjades fins arribar al voltants del Mirador de Ses Barques just al davant de Ses Barreres de Moncaire.

Agafem el camí que baixa cap a la Vall de Bàlitx i tot d’una que s’acaben els escopidors sortim cap a l’esquerra per transitar per les marjades per darrere les cases en direcció cap la collada a on acaba el camí que ve de la Tanca dels Bous. Vista sobre tota la part central de Tramuntana, des de el Puig de Sa Bassa, amb el Penyal del Migdia i el Puig Major, amb la trencada Muntanya de Moncaire i la Torre de Na Seca amb les cases de Balitx d’Enmig i un oceà de marjades i olivars al vostre abast. La mar s’endevina darrera el Coll de Miramar.

Agafem a la dreta per anar al Puig de Balitx per Ses Copis amb una aturada per visitar Sa Cova dels Colom o des Migdia. Rosta pujada fins al vèrtex geodèsic del Puig de Bàlitx amb el seus gairebé 600 metres.

Fins ara tranquil·litat i recorregut sense dificultats. Ara comença l’excursió. Volem anar fins al Coll de Cala Ferrera i per això ens dirigim en direcció nord-est amb la referencia de la carena. Seguim fites que aviat ens porten cap a la dreta i ens fiquem en un terreny de molt mala petja. Encara que trobem restes de fins a 3 antigues sitges de carboner, Com hi ha massa caps i pocs barrets la dispersió arriba a proporcions considerables fins que la prudència ens convida a aturar, recuperar forces i ubicar la nostra posició. Som massa a la dreta i el comellar bo esta en direcció a la mar. Som en un bon merder.

Com diu el refranyer “A la dona has de jutjar en veure-la caminar” i disposem d’una especialment feinera i sorollosa, l’amiga Paquita, aquesta tafanera tresca una mica i localitza a pocs metres d’on som, un pas constituït per un marge que ens dona accés a la Coma de Cala Ferrera. Cap allà que anem tots, seguint-la en la seva victòria per assolir el esmentar comellar a on es destrien les restes de camí que nosaltres hem cercat miserablement sense èxit.

Ara toca baixar enllaçant fites i alguns petits testimonis del que amb certesa degué ser una via important per connectar sense usar el Pas de S’Heura –complicat i aeri- el Torrent de Na Mora i la Vall de Sóller. El paisatge omple el pit de goig, el sol escalfa i les cames frissen de acabar per lo que en una salve, dos parenostres i tres avemaries son a la murada del Coll de Cala Ferrera a l’ombra del seu afilat dom. Aplaudiment tancat i unànime per la admirable guia per premiar la seva habilitat.

Ara desfem camí a tota pastilla per arribar al Camí de S’Illeta –extraordinar, falten adjectius- i donar al nostres cansats ossos descans i refresc desprès d’un dia a Sol i Ombra, premi per una trescada plena d’emocions i retrobaments llargament acaronats.

I conte contat, conte acabat!

Las fotos del día

Uno del los caminos que recorre la excursión

El track, aunque no os recomiendo seguirlo ya que os llevara a sitios de los que llamamos roña pura.

Un comentario

 • melga

  Buena ruta aunque nada mas cmonezar nos encontramos u curioso objeto que dio para muchos comentarios y chanzas durate la jornada, tal objeto se queda en la montaña Jajajajaja.
  Gran parte de la excursión es apta para todos los publicos la otra solo para sufridores y gentes que les guste la roña montañera.
  Grande nuestra compañera Costixera que encontro la solución al marron en el que estabamos metidos.
  Grande el guia y escritor de esta cronica y grandes a todos los integrantes de la cordada que sin quejas y con espiritu positivo llevamos a cabo este reto.
  Salud i muntanya.

Dejar una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.